Avontuur in Grythyttan - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Hanneke Zuring - WaarBenJij.nu Avontuur in Grythyttan - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van Hanneke Zuring - WaarBenJij.nu

Avontuur in Grythyttan

Door: Hanneke

Blijf op de hoogte en volg Hanneke

06 Mei 2006 | Zweden, Stockholm

Vanaf het centraal station in Stockholm gaat een bus. Als je daar drieëneenhalf uur in gaat zitten, dan kun je vervolgens uitstappen op de dorpsbrink van Grythyttan (zeg: kruuthuutan). Daar vond ik mijn vriendin Marly die vorige week naar Zweden geëmigreerd is. Zij gaat op haar beurt Nederlanders warm maken voor een nieuw leven in een leeggelopen gat op het Zweedse platteland. Zweden is populair bij Nederlanders. Het levenstempo ligt stukken lager, dus je kunt er goed en gezond oud worden. Je hebt nooit meer parkeerproblemen. Je kunt bij het opstaan je tuin inkijken, recht in de snoet van een eland die staat te genieten van je pas geplante tulpen. Je kinderen leren op school paddestoelen plukken en weten na een half jaar meer over de natuur dan jij en je man bij elkaar. Kortom, als je er rond kunt komen, dan is leven op het Zweedse platteland een groot feest.

Een stel dat die stap gewaagd heeft, is Corrie en Jaco en hun drie kids. Zij openen binnenkort een ijs- en chocoladesalon in Grythyttan. Marly en mij viel de eer om het eerste handgemaakte ijs te komen proeven. Eerlijk is eerlijk, ijssalon Venezia in Utrecht kan nog iets van Jaco leren!

Op 30 april luiden Zweden het voorjaar in middels een speciaal feest dat 'Valborg' heet. In de prachtige kerk die het dorp rijk is, zaten we vrolijk psalmen te zingen over het ontwaken van de natuur. De pastor was een ontzettend leuke jonge vrouw die in een ferrari schijnt te rijden. Na de dienst liepen we in optocht met fakkels richting een van de meren die het dorp omgeven. Daar werd na een toespraak en nog meer gezang een groot vreugdevuur ontstoken. En als klap op de vuurpijl...een groots vuurwerk. Zelfs Hanneke, de typische stadsgirl, kreeg warme en saamhorige gevoelens bij al ddze dorpse feestelijkheden.

Na een heerlijk lang weekend 'på landet' was het terug naar de werkelijkheid. Donderdag ben ik in mijn nieuwe stulpje in Solna getrokken. Tot mijn verukking ontdekte ik dat ik een heerlijk recreatiegebied om de hoek heb, compleet met een restaurant aan een haventje en een wandelpad langs het water met stijgers vanwaar je een frisse duik kunt nemen. Ook geinig is dat mijn Nederlandse vriendin Yvette op een steenworp afstand woont. Ik deel een appartement met een heerlijk rustige Finse jongen die voor chiropractor studeert. Altijd handig.

Woensdag begin ik mijn nieuwe baan bij Lens Logistics, een jong en dynamisch Zweeds bedrijf dat contactlenzen via het internet verkoopt en de Nederlandse markt wil penetreren. Ik ga klantenservice, vertaalwerk en cultureel advies verzorgen. Not bad.

Dit was het, lieve vrienden. Vertel me eens, hoe ontluikt de lente in den lage landen?

• 07 Mei 2006 - 10:57

Erik:

Hoi Hanneke,

gefeliciteerd met de nieuwe job en veel succes. Zal wel dubbel zijn , voor je werk Nederlands te praten terwijl je in Zweden leeft. Hier in Den haag lacht de zon ons sinds enige dagen toe. De tentamenweken zijn achter de rug en tot m'n teleurstelling was het laatste cijfer dat ik binnen kreeg een onvoldoende.1 Hertentamen op een jaar is zeker niet slecht, maar ik had het graag zonder gedaan. M'n projectgroep is lekker fanatiek aan het worden en heb moeite met dit heerlijke weer om het goede voorbeeld te blijven geven.Maar goed, als voorzitter mag je gelukkig ook wat werk delegeren :-). Toch wordt m'n discipline op de proef gesteld wat zo af en toe ook nodig is om scherp te blijven.Heb een heel mooi spontaan weekend achter de rug; Lydia vroeg me me shoppen bij The Globe (outdoor heaven, tjeemig wat een dure hobby) en gisteren ben ik de hele dag met Petra de hort op geweest. Eerst bij Hornbach wat voor haar tuin gehaald, toen bij een motorhandel me even aan nieuwe en tweedehands motoren vergaapt, daarna bij de Ikea wat leuks gehaald en effe lekker gelunched, vervolgens bij nog een tuincentrum wat voor de tuin en mijn balkon gehaald(Ik heb nu een plantenbak met Thijm, rozemarijn,basilicum en nog iets aan m'n balkonleunig hangen. Om een heerlijke warme dag(25graden) af te sluiten hebben we nog een mooie strandwandeling gemaakt. Wij zijn nu officieel shopbuddies hahaha. Na een mooie lange dag buiten s'avonds heerlijk nog wat ontspannen en vandaag druk met m'n project, daarna, ja raad es......het strand weer op, heerlijk. Door die zon zit ik meteen weer effe beter in m'n vel. Hey, ik hoop dat het in Zweden ook een fantatische lente wordt en doe al die lieve Zweden en Hollanders daar de groeten, tot mails!

groetjes Erik

• 08 Mei 2006 - 07:48

Hanneke:

Hee die Erik. Goed bezig jongen. Met dat hertent. komt het ook wel weer goed. Fijn he, dat zonlicht en die warmte. Geeft me ook veel energie.

• 10 Mei 2006 - 09:47

Leneke:

Hey Hanneke,

Gefeliciteerd met je baan! Goed man, klinkt leuk!

De rust straalt me trouwens tegemoet als ik je bovenstaande artikel lees. Klinkt echt heerlijk om af en toe het Zweedse platteland te kunnen bezoeken.. beetje Fryslan? ;) Ben zelf net terug van weekendje Istanbul! Dat moet je ook eens beleven, of ben je er geweest? Zeer interessante stad. In maar 3uurtjes vliegen zit je in een totaal andere cultuur. Ik trof aardige mensen, veel super mooie moskeen, leuk winkelen, rijke historie, lekker uitgaan etc. Zal maar weer eens terug aan den arbeid.. kunnen we daarna weer van het schitterende zomerse weer genieten (op het strand..) Ja het is in NL echt wel mooi op't moment!

Succes met de nieuwe baan, en tot horens!
    Liefs, Leneke

• 02 Juni 2006 - 10:43

Ruud:

he hanneke! het is bijna zover, dan kom ik midzomernacht bij jou in zweden vieren! weet je al een leuke plek waar we nederland-argentina kunnen kijken trouwens? De oranje-gekte zal wel lichtelijk aan je voorbij gaan vrees ik.. jammer toch.. Kan bijna niet meer wachten om je weer te zien, want die drie uurtjes in den bosch waren toch wel erg kort he?! Tot snel!