Fietsen in de sneeuw - Reisverslag uit Djurgården, Zweden van Hanneke Zuring - WaarBenJij.nu Fietsen in de sneeuw - Reisverslag uit Djurgården, Zweden van Hanneke Zuring - WaarBenJij.nu

Fietsen in de sneeuw

Door: Hanneke

Blijf op de hoogte en volg Hanneke

29 November 2005 | Zweden, Djurgården

Gisteren waagde ik me op mijn fiets door de sneeuw. De eerste paar honderd meter gingen goed. Ik begon al vol zelfvertrouwen om me heen te kijken en zag wandelaars die me vanaf het schoongeruimde trottoir bevreemdend waarnamen - waarschijnlijk omdat ik fietste. Toen dacht ik een bochtje te nemen en voordat ik het door had lag ik met mijn gezicht vol in de sneeuw. Een auto wist me nog net te ontwijken. Mijn achterwiel had zich vastgereden in een tramrails die ik door de overliggende sneeuw niet gezien had. Cynisch dat dit nu juist iemand die zo lang in Den Haag heeft gewoond moet gebeuren. De automobiliste remde af en draaide het raampje open, wachtte even tot ik liet zien dat ik op kon staan en niets gebroken had. Toen zuchtte ze - eigenwijze fietser - en draaide ze haar raampje weer dicht.

Toen ik diezelfde avond weer naar huis wilde fietsen, sprong mijn ketting eraf. Ik vroeg hulp aan een Amerikaanse man bij mij uit de kerk. 'There is a lump of ice here under the chain that you need to scrap off before you can cycle. Yeah, I never used to have problems with this before I moved to Sweden either.' Toen ik heelhuids thuiskwam, wilde ik mijn fiets op slot zetten, maar het slot was vastgevroren en ik kreeg het niet open. Dan maar niet op slot...

De volgende morgen wilde ik wegrijden, maar mijn wielen draaiden niet! Er had zich ijs tussen de spatborden en de wielen gevormd die ik met een grote stok weg kon porren. In Zweden moet je niet alleen je auto krabben, maar ook je fiets...

Toen ik het hele verhaal voorlegde aan een Zweed, zei hij alleen maar: je bent ook niet zo slim bezig, je moet winterbanden voor je fiets kopen! In Zweden moet je niet alleen winterbanden onder je auto laten zetten, maar ook onder je fiets.

Hoe gaan Zweden met deze fietsperikelen om? Ze kopen een openbaar vervoers maandkaart.

• 30 November 2005 - 06:46

Marly:

Heel nostalgisch jouw foto's. Blijf je nu fietsen of koop je winterbanden (spijkerbanden!!!)
    Kram,

• 30 November 2005 - 08:22

Robert:

Hoi hei hej Hanneke,
    hier Robert weer. Wat een gafe foto's, mooi hè, sneeuw. Toch lastig als je met je fiets niet vooruit (door de bocht) komen kan. Maar het klopt, dat vind ik juist zo stoer: ze hebben zelfs spijker banden voor je mooie fiets, dat kennen ze hier niet eens :D Zou ik maar doen, en misschien hebben ze zelfs nog een helm voor je of eh... een slipcursus ;o) (En wat ook scheelt denk ik, als je een mountainbike hebt met van die iest bredere banden... of heb je die al? das makkelijker met de tramrails.. denkik).
    Nou, heel veel succes met de sneeuw, de fiets en misschien toch een ov maandkaart? ;o)
    Grtjs / klem / kram!

• 01 December 2005 - 11:03

Ruud:

hier je maatje uit nijmegen...! surprise?! heb even je laatste maanden doorgelezen en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je best een heel leuk leven hebt... heb het allemaal niet meer zo gevolgd tijdens mijn reis, er is eel veranderd denk ik... heb zin om je weer eens te bellen maar ik heb alleen nog maar je hollandse mobiele nummer. Heb je daar een vaste lijn? sms me even het nummer ervan, dan bel ik je snel. Ik woon trouwens nu in 's-herogenbosch met mijn vriendinnetje samen... we hadden geluk zo snel iets vinden om te wonen zonder meteen bakken met geld er tegenaan te gooien... het is erg knus maar wel tijdelijk. Nu is voor ons beiden de grote zoektocht naar een baan echt begonnen... ik hou je op de hoogte..!

• 01 December 2005 - 11:04

Ps:

misschien is een sneeuwscooter een goed idee?

• 11 December 2005 - 16:31

Weer Ik:

tis niet zo druk op de site de laatste tijd...iedereen is natuurlijk alleen maar met de sinterklaas bezig... ik dnek nog wel aan je en ik wilde je even laten weten dat ik met sander naar je toe kom in maart! dat hebben we althans afgesproken, maar ik ben ervan overtuigd dat het gaat werken... via weeze airport net over de grens bij nijmegen met ryanair (nu zal opeens wel iedereen langs willen komen want de tickets worden nmelijk zomaar weggegeven daarzo)...! spreek je snel

x

• 14 December 2005 - 15:47

Nathalja:

Hoi Hanneke,

Moedig van je om in Zweden in de sneeuw te gana fietsen.

• 21 December 2005 - 16:05

Ingard:

leuk van je te horen. Ik heb het de laatste maanden nogal druk gehad en heb niet veel aandacht aan je kunnen besteden.
    Ben je met kerst in Nederland?
    Alvast fijne kerstdagen en een happy new Year gewenst.
    Liefs

• 24 December 2005 - 10:36

Mareille En Pieter:

He Hanneke, van ons heb je al heel lang niets gehoord :( excuses. Tja fietsen in de sneeuw zie ik in Den Haag niet meer gebeuren !
    Vandaag gaan we de kerstpaketten uitdelen voor PGL altijd leuk en nog even de stad in om de laatste kadootjes te kopen. In februari gaan Piet en ik verhuizen we hebben een huis gekocht in de vruchtenbuurt. Fijne dagen Hanneke !